Montag, 31. Januar 2011

Gombán sült fürjtojás

Hozzávalók:

12 fürjtojás
12 darab gombafej
1 EK olivaolaj
só, frissen őrölt bors
1 kis csokor petrezselyem
2 dl ketchup

Gombát megtisztítani, szárát letörni. Mindkét oldalát sózni, borsozni. Petrezselyemzöldet apróra vágni. Serpenyőben felforrósítani az olajat, beletenni a gombafejeket úgy, hogy domború oldaluk legyen felül. 5-6 perc után megfordítani, megszórni petrezselyemmel és egy fürjtojást ütni rá, majd megsütni.Tányérra langyos ketchupot tenni és rá a megsütött gombát.
Előételként is ehető, de én tapasnak készítettem. 

Tél az Aranysárkány vendéglőben című könyvből készült. 

Karalábéleves

Hozzávalók:

50 dkg karalábé kockára vágva
2 ek vaj
1 dl tejföl
1 l csontlé
petrezselyem
só, bors

Vajban a karalábét fedő alatt puhára párolni. 1/3 részét kevés lével turmixolni és a maradék csontlével együtt a többi karalábéhoz adni. Tejfölt belekeverni, pár percig főzni.  Sóval, borssal izesíteni. Tálaláskor petrezselyemmel megszórni.

Donnerstag, 27. Januar 2011

Görög joghurt körtével és mandulával

Hozzávalók:

1,2 dl görög joghurt
 4 körte kockára vágva
5 ek akácméz
2 ek gyalult mandula

Joghurtot, körtét 4 ek mézet összekeverni, kelyhekbe elosztani. Mandulát teflon edényben megpirítani, rászórni a körtére és még 1 ek mézt rácsurgatni. 

Fincsi sajtos süti

Piszke oldaláról már kétszer is elkészítettem (először szilveszterkor malackák formájában) ezt a süteményt. Mindig nagy sikere volt.

Hozzávalók:

16 dkg vaj
6 dkg frissen reszelt parmezán
12 dkg reszelt gruyere vagy emmentali sajt
1,2 dl tejszín
1 tk. piros paprika por
fél tk. só
25 dkg liszt
1 tk sütőpor
tojássárgája

A félig folyós vajat összekeverni a  langyos tejszínnel, reszelt sajtokkal, sóval és a paprikával. Liszttel összekevert sütőport a sajtos massza tetejére szitálni. Késsel morzsásra keverni, majd kézzel gyorsan simára gyúrni. 2 órára hűtőbe tenni. Lisztezett szilikon lapon kb. fél centisre (vagy kicsit vékonyabbra) nyújtani, megkenni tojássárgájával és apró formákkal kiszaggatni. Végül magokkal megszórni.

Chai szirup

Ezeken a zimankós napokon mindenkit felmelegít ez a teába vagy kávéba önthető szirup.

Hozzávalók:

30 dkg cukor
4,5 dl víz
1 tk szegfűszeg
1 tk kardamon
1 fahéj  darabolva
2 cm friss gyömbér hámozva és darabolva

Cukrot vízzel felforralni. Beletenni a szegfűszeget, kardamont, gyömbért és a fahéjat. Alacsony hőfokon szirupossá főzni. Amikor kihült leszűrni, üvegbe tölteni és sötét hideg helyen tárolni.
Fekete teába kevés tejet tenni és tetszés szerint édesíteni a sziruppal. Caffé Latte-hoz is kiváló.

Lányom az egyetem mellett heti pár órát a Starbucksnál dolgozik. Szerinte hasonlit a teára amit ők szolgálnak fel.

chefkoch

Freitag, 21. Januar 2011

Farsangi túrófánk

Hozzávalók:

25 dkg  túró (Lidl)
25 dkg liszt
2 tojás
fél csomag sütőpor
12 dkg cukor
1 vaniliás cukor
pici só
olaj a sütéshez

Tojást cukorral összekeverni. Belekeverni a túrót, vaniliás cukrot, sót és a liszttel összekevert sütőport. 1/2 órát állni hagyni. Lágy massza lesz belőle. Gombócokat formálni fagylaltoskanállal vagy két bevizezett teáskanál segítségével. Bő olajban egyszerre csak pár darabot sütni. Ha kell időközben megforgatni. Konyhai paprirra szedni, majd porcukorral megszórni.

chefkoch

Sült őszibarack

Hozzávalók:

6 őszibarack felezve, magozva
5 dkg cukor
5 dkg mandula apróra törve
4 tojás fehérje
4 ek lekvár (pl. sárgabarack)
őrőlt fahéj

Fehérjét cukorral és a fahéjjal kemény habbá verni. Mandulát a lekvárral összekeverni és elosztani az őszibarackokba. A megtöltött barackok tetejére tenni a habot és 200 fokos sütőben addig sütni míg elkezd barnulni.

Pizza muffin

Hozzávalók:

2,5 dkg élesztő
1 tk cukor
2,7 dl langyos víz
6 darab olajban eltett szárított paradicsom apróra vágva vagy 2 ek olaj
50 dkg liszt
25 dkg paprika apróra vágva
10 dkg chorizo
10 dkg reszet emmentáli sajt
2 ek zöldfűszer (kakukkfű, oregano, bazsalikom stb)
1 tk só
2 ek paradicsompüré
fél kk sütőpor

Élesztőt cukoral összekeverni, beletenni a vizet, szárított paradicsomot, paprikát, chorizot, sajtot, paradicsompürét, sót, sütőport és a tetszés szerinti fűszereket. Belekeverni a lisztet (elég ragacsos a tészta) és rögtön muffin formákba elosztani. 200 fokos előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sütni.

chefkoch

Donnerstag, 20. Januar 2011

Valentin napra: Narancsos keksz töltve

Hozzávalók:

16 dkg puha vaj
16 dkg porcukor
1 vaniliás cukor
1 narancs aroma
1 bio narancs reszelt héja
1 nagy tojás
35 dkg liszt szitálva
1/2 tk sűtőpor
narancslekvár
olvasztott csokoládé

Vajat, cukrot, vaniliás cukrot, aromát, narancs héját, tojást habosra keverni. Lisztet sütőporral összekeverni és belegyúrni a masszába. Fóliába téve egy órát hűtőbe tenni.  Kinyújtani és tetszés szerinti formákat késziteni belőle. Sütőpapirral bélelt sütőlapra tenni és 175 fokos sütőben kb. 12 percig sütni. Kekszet megkenni lekvárral és egy másikkal összeragasztani. Tetejére olvasztott csokoládét tenni vagy csak csikokat húzni.

Aszalt szilvás keksz

Hozzávalók:

25 dkg aszalt szilva magozva apróra vágva
2 cl Armagnac vagy Brandy
5 dkg puha vaj
7,5 dkg cukor
2 tojás
12,5 dkg liszt szitálva
1 tk sütőpor
1 tk fahéj
pici só
10 dkg dió apróra törve

Szilvát meglocsolni a Armagnac-kal és legalább 8 órára állni hagyni. Vajat cukorral habosra keverni. Egyenként hozzáadni a tojást. Lisztet, sütőport, sót, fahéjat összekeverni és ezt belekeverni a vajas tojásba. Végül a diót és a szilvát hozzákeverni. Sütőpapirral kibélelt sütőlapra két teáskanál segítségével kis halmokat rakni. 175 fokra előmelegített sütőben kb.12-15 percig sütni.

chefkoch

Karácsonyi tiramisu

Hozzávalók:

25 dkg mascarpone
2 dl tejszín kemény habbá verve
25 dkg túró ( Lidl)
20 dkg Spekulatius keksz
10 dkg cukor
1 vaniliás cukor
40 dkg málna

Mascarponét túróval, cukorral és vaniliás cukorral összekeverni. Tejszínt belekeverni. Poharakba vagy kelyhekbe kevés krémet tenni, rá Spekulatius kekszet, majd málnát és végül megint krémet. 5-6 órára hűtőbe tenni. Tálalás előtt dísziteni.

chefkoch

Sonntag, 16. Januar 2011

Oxtail: Ökörfarok (ököruszály) egytálétel

Már esett szó a barátainkról, akik Dél-Afrikában laknak. Karácsony után 3 hétre meglátogattuk őket. Rengeteg gyönyörűséget láttunk, és nagyon finomakat ettünk. Házigazdánk készített Oxtail-t, azaz ökörfarok egytálételt, ami annyira ízlett nekünk, hogy kértem, ossza meg velünk a receptet.


1 kg ökör farok, kb 5-7 cm-es darabokra vágva
bors
liszt
3 nagyobb répa, vékony szeletekre vágva
2 póréhagyma, vékony szeletekre vágva
szárított fokhagyma
3 hagyma, apróra vágva
5 gerezd fokhagyma, apróra vágva
rozmaring
néhány babérlevél
2 dl bor
4 EK chutney (elhagyható)
kb 1-1,5 liter marhahús alaplé (lehet kockából is)
olivaolaj


Az ökörfarkakat olivaolajban, sóval, borssal és szárított fokhagymával marinálni kb. fél órát. Ezután lisztben megforgatni. Forró olivaolajon barnára pirítani. Kiszedni. Hőálló edényben olivaolajon a hagymát pirítani, beletenni a fokhagymát, rozmaringot, babérlevelet, répát, póréhagymát, kicsit megkeverni.Felönteni 1 dl vörösborral és 2 dl forró alaplével, majd 10 percig főzni. Beletenni az ökör farkakat, 1 dl vörösbort és annyi alaplevet, hogy épp befedje a húst. ízlés szerint beletenni a chutney-t. Kb fél órát főzni, közben a forró alaplével az elpárolgott folyadékot pótolni. 180 fokos sütőbe tenni, és kb 4 órát lefedve sütni, amíg a hús már könnyen leválik a csontról. Forró alaplével pótolni az elpárolgott folyadékot.


Krumplipürével tálalni.


Lehet a répa mellé gombát, zöldbabot adni.

Donnerstag, 13. Januar 2011

Calabriai csirkemell

















Hozzávalók:

4 fél csirkemell
8 szelet bacon (eredetileg pármai sonka)
100 ml pesto (legjobb a házi)
8 db szárított paradicsom
1 liter jó minőségű paradicsomszósz
bazsalikom
oregánó
majoranna

frissen őrölt bors
4 gerezd fokhagyma
1,5 dl olivaolaj

A csirkemellet kisebb filékre vágni úgy, hogy fel lehessen őket tekerni. Megkenni pestoval, beletenni fél szelet bacont, szárított paradicsomot. Feltekerni, majd tűzálló edényben kevés olivaolajra fektetni. Forró sütőben mindkét oldalát 2-3 percig grill fokozaton sütni, amíg a hús külseje fehéredni kezd. Ezután kb 10 percig sütni 170 fokon. A húst sózni.

Az öntethez olivaolajon szalonnát pirítani, rárakni az apróra vágott fokhagymát és pár percig főzni. Beleönteni a paradicsomszószt. Beletenni a zöld fűszereket, sót, borsot. Kb. 5 percig főzni, majd beletenni a húsokat és együtt kb. 10 percig lefedve főzni.

Sütőben sült, rozmaringos krumplival tálalni.

A recept eredetije a Paprika TV Olaszország című könyvében található, de sokat alakítottunk rajta.
Related Posts with Thumbnails